Sıcak Kemoterapi Bursa (HIPEC)

    Sıcak kemoterapi Bursa, karın içi bölgenin ısıtılmış kemoterapi ilaçları ile temizlenmesi ve kanserli hücrelerin yok edilmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Sıcak kemoterapi, görünür tümörlerin alınması için yapılan cerrahi operasyonun hemen ardından yapılır. Böylece tek bir operasyonla hem görünür tümörler hem de kanser hücreleri büyük oranda temizlenebilir.

    Yazımızın devamında ‘’Sıcak kemoterapi ile normal kemoterapi farkı nedir?’’, ‘’Sıcak kemoterapi nasıl yapılır?’’, ‘’Sıcak kemoterapi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Sıcak kemoterapi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa sıcak kemoterapi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Sıcak Kemoterapi Nedir?

    Sıcak kemoterapi, ısıtılmış kemoterapi ilaçları kullanılarak karın içini kanserli hücrelerden temizlemek için yapılan uygulamadır. Sıcak kemoterapi, HIPEC cihazı adı verilen özel bir cihaz yardımı ile yapılır ve genellikle kanserli tümörleri almak için yapılan cerrahi müdahalenin hemen ardından gerçekleştirilir.

    Sıcak Kemoterapi Neden Yapılır?

    Sıcak kemoterapi, cerrahi ile alınamayacak derecede küçük olan kanserli yapıları ve hücreleri yok etmek amacıyla yapılır. Bu uygulama başta mide kanseri olmak üzere kolon kanseri, karın zarı kanseri ve yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılabilir.

    Sıcak Kemoterapi Ne Zaman Yapılır?

    Sıcak kemoterapi, görünür haldeki kitleleri almak için yapılan cerrahi operasyondan hemen sonra yapılır. Böylece hem görünür tümörler bölgeden temizlenmiş olur hem de mikroskobik boyutlardaki kanserli yapılar yok edilmiş olur.

    Sıcak Kemoterapi İle Normal Kemoterapi Farkı Nedir?

    Sıcak kemoterapide, kemoterapi ilaçları direkt olarak kanserli yapıların bulunduğu noktaya verilir. Bu da kemoterapi ilaçlarının kanserli yapıları çok daha etkili bir şekilde yok etmesini sağlar. Üstelik işlem yalnızca karın içine uygulandığı için kemoterapinin yan etkileri bu bölgeyle sınırlı olur. Klasik kemoterapi uygulamasında, ilaç sistemik olarak verilir ve bedenin tamamını etkileyebilir.

    Sıcak kemoterapiyi, klasik kemoterapi uygulamasından ayıran bir diğer önemli nokta ise elbette kemoterapi ilaçlarının işlem öncesinde özel olarak ısıtılmış olmasıdır. Bu da ilaçlarda yer alan etken kimyasal maddelerin kanserli hücrelerle daha kolay etkileşime girebilmesine ve onları başarılı bir şekilde yok etmesine yardımcı olur.

    Sıcak Kemoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

    Sıcak kemoterapinin yan etkileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Karın ağrısı.
    • Karında şişlik hissi.
    • İshal.
    • Kabızlık.

    Sıcak kemoterapinin yan etkileri bu şekilde sıralanabilir.

    Sıcak Kemoterapinin Avantajları Nelerdir?

    Sıcak kemoterapinin avantajları arasında şunlar bulunur:

    • Bu uygulama sırasında kemoterapi ilaçları, doğrudan kanser hücrelerinin bulunduğu bölgeye uygulanır. Böylece daha etkili olurlar.
    • Kemoterapi ilaçları ısıtılmış oldukları için kanser hücrelerini çok daha etkili bir şekilde yok edebilirler.
    • Ameliyat ile alınamayan, mikroskobik boyutlardaki kanserli yapıların yok edilmesinde oldukça etkilidir.
    • Klasik kemoterapinin aksine etkileri bölgeseldir, bu yüzden yan etkileri de daha sınırlıdır.

    Sıcak kemoterapinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    Sıcak Kemoterapi Ne Kadar Sürer?

    Sıcak kemoterapi, tümörlerin alınması için yapılan cerrahi müdahale ile birlikte yapılır. Bu yüzden uygulamanın toplam süresi 6 ila 8 saati bulabilir. Bununla birlikte sıcak kemoterapinin uygulama süresi genellikle 1 ila 1,5 saat ile sınırlıdır.

    Sıcak Kemoterapi Nasıl Yapılır?

    Sıcak kemoterapi tedavisi genellikle karın içerisinde bulunan tümörler çıkarıldıktan sonra, aynı operasyon dahilinde yapılmaktadır.

    Operasyon sırasında bölgede bulunan görünür tümörler çıkarıldıktan sonra kanserli hücreleri yok etmek için sıcak kemoterapi işlemine başvurulur. Bu işlem sırasında ilk olarak karın bölgesine dört adet özel katater yerleştirilir. Bu kateterlerden ikisi kemoterapi ilacı salınımı yapan giriş kateterleri, diğer ikisi de ilaçların karın içerisinden HIPEC cihazına dönmesini sağlayan çıkış kateterleridir.

    Kateter yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra kemoterapi ilaçları HIPEC cihazı içerisinde 41 ila 42 santigrat dereceye kadar ısıtılırlar. Ardından ise ilaçlar giriş kateterleri yardımı ile karın içerisine salınırlar. Yaklaşık 1 ila 1,5 saat boyunca ilgili ilaçlar, HIPEC cihazı ve karın içi arasında sirküle olurlar. Böylece tedavi tamamlanmış olur.

    Sıcak Kemoterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Sıcak kemoterapi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

    • Bir süre ağır, zorlayıcı ve yorucu aktivitelerden kaçınmanız gerekir.
    • Uygulama bölgesinin hijyenine özen göstermelisiniz.
    • Doktor kontrollerini aksatmamalısınız.
    • Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
    • Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmeli, yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz.

    Sıcak kemoterapi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

    Sıcak Kemoterapi SGK Tarafından Karşılanır Mı?

    Sıcak kemoterapi, ülkemizde SGK veya farklı bir devlet kurumu tarafından karşılanmamaktadır. Bununla birlikte bazı özel sağlık sigortaları sıcak kemoterapi gibi gelişmiş kanser tedavilerini de kapsayabilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sigorta acentenizle görüşebilirsiniz.

    Bursa Sıcak Kemoterapi Fiyatları

    Bursa sıcak kemoterapi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button