Rahim Sarkması Tedavisi Bursa

    Rahim sarkması tedavisi Bursa, pelvik dokuları onararak veya rahmi alarak, rahim sarkması sorununu ortadan kaldırmak için yapılan tedavidir. Rahim, konumu sabit olan bir organ değildir. Bununla birlikte pelvik bölgedeki kas ve bağ dokuları yardımı ile bulunduğu konumu korur. Ancak bu dokularda meydana gelen yıpranma, zaman içerisinde rahmi yeterince destekleyememelerine yol açar. Bu da rahim sarkması sorununa neden olabilir.

    Rahim sarkması tedavisi kapsamında medikal ve cerrahi işlemlere başvurulabilir. Ancak günümüzde, özellikle de ilerlemiş olan rahim sarkması sorunu, yalnızca cerrahi operasyonlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim sarkması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Rahim sarkmasının ameliyatsız tedavisi var mı?’’ ve ‘’Rahim sarkması tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa rahim sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Rahim Sarkması Nedir?

    Rahim sarkması, tıp dilinde uterus prolapsusu olarak isimlendirilen ve genellikle birden fazla normal doğum yapmış olan kadınlarda, pre-menopoz ve menopoz dönemlerinde görülen bir hastalıktır.

    Rahim Sarkması Neden Olur?

    Rahim sarkması şu gibi nedenlerle meydana gelebilir:

    • Zorlu vajinal doğumlar.
    • Birden fazla normal doğum.
    • İkiz, üçüz bebek doğurmak (çoğul gebelik).
    • Pelvik bölgeyi ilgilendiren bağ doku hastalıkları.
    • Geçmiş pelvik bölge ameliyatları.
    • İlerleyen yaş.

    Rahim sarkması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim sarkması, hafif vakalarda belirti vermeyebilir ancak ilerledikçe şu gibi şikayetlere neden olması mümkündür:

    • İdrar kaçırma.
    • Pelvik bölgede ağrı hissi.
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama ve rahatsızlık hissi.
    • Pelvis bölgesinde ağrı ve dolgunluk.
    • Vajinal kanalda dolgunluk hissi.
    • Kabızlık.
    • İdrar yolu enfeksiyonları.
    • Vajinal enfeksiyonlar.
    • Vajinal akıntı ve kaşıntı.
    • Rahmin, vajinanın dışına kadar sarkması ve dışarıdan rahmin (sarkan kısmının) görülmesi.

    Rahim sarkması belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin önemli bir bölümü farklı jinekolojik hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu yüzden kesin teşhis için mutlaka bir jinekoloji hekimi ile görüşülmelidir.

    Rahim Sarkması Kimlerde Görülür?

    Rahim sarkması, özellikle de ilerleyen yaşlarda her kadında görülmesi mümkün olan bir hastalıktır. Bununla birlikte rahim sarkmasının en önemli risk faktörü normal (vajinal) doğumlardır. Vajinal doğumlar sırasında, bebek özellikle de büyükse veya çoğul bir gebelik söz konusu ise vajinal dokular ciddi ölçüde zarar görebilir. Elbette doğum sırasında rahmi ideal konumunda tutan pelvik bölge dokuları da yıpranır, zayıflar ve zarar görür. Bu da rahim sarkması sorununa yol açabilir.

    Rahim Sarkması Tedavisi Var Mı?

    Rahim sarkması günümüzde hem cerrahi hem de medikal uygulamalar ile tedavi edilebilir. Medikal uygulamalar hastanın şikayetlerini azaltmak, sarkmanın ilerlemesini durdurmak ve daha şiddetli şikayetleri önlemek amacıyla yapılırlar. Cerrahi tedaviler ise rahmi ideal konumuna taşımak, pelvik dokuları onararak rahmi sabitlemek veya sarkmış olan rahmi tamamen bölgeden almak için yapılırlar. Rahim sarkması tedavisinin detayları sarkmanın şiddetine, hastanın ileride gebe kalmayı düşünüp düşünmemesine vb. etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Rahim Sarkmasının Ameliyatsız Tedavisi Var Mı?

    Rahim sarkması ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi, genellikle rahim sarkmasını tamamen sonlandırmak için yetersizdir. Hafif ve orta ölçekli sarkma sorunlarını gidermek için yapılan bu uygulamalar, genellikle rahim sarkmasının ilerlemesini önlemek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için yapılırlar.

    Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Vaktinde tedavi edilmeyen rahim sarkması, rahmin, vajinadan görünecek şekilde sarkmasına, ciddi ağrılara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden rahim sarkmasının tedavisi aksatılmamalıdır.

    Rahim Sarkması Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Rahim sarkması tedavisi, tedavinin hangi yöntemlerle yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Konservatif tedaviler ve ilaç tedavileri genellikle uzun sürelidir. Cerrahi tedaviler ise birkaç saat içerisinde tamamlanır ve sarkma sorununu giderirler.

    Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim sarkması tedavisi kapsamında üç farklı tedavi uygulamasına başvurulabilir. Bunlardan ilki, hafif ölçekli sarkmalar için tercih edilir ve genellikle sarkmanın ilerlemesini durdurmak için yapılır. Konservatif tedavi olarak isimlendirilen bu tedavi yaklaşımı; pelvik taban egzersizleri, fizik tedavi uygulamaları, vajina içerisine yerleştirilen ve sarkmanın ilerlemesini önleyen araçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri içerir. Bir diğer tedavi uygulaması ise östrojen hormonu içeren ilaç ve ürünlerle yapılır. Bu tedavi, östrojen hormonu sayesinde rahim ve vajinal dokuları güçlendirebilir ve sarkmanın ilerlemesini durdurabilir.

    Rahim sarkması için gerçekleştirilen en etkili tedaviler ise cerrahi olarak gerçekleştirilirler. Bu tedavilerden ilki, rahmi ideal konumuna taşımak, pelvik dokuları onarmak ve sarkma sorununu gidermek için yapılır. Bu tedavi rahim koruyucu rahim sarkması ameliyatı olarak da bilinir.

    Rahim sarkmasının cerrahi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise histerektomi ameliyatıdır. Bu ameliyat ile rahim alınır ve sarkma sorunu kalıcı olarak giderilmiş olur. Ancak bu operasyon, gebe kalma planı olan bireylere tavsiye edilmez.

    Bursa Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları

    Bursa rahim sarkması tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button