Rahim Duvarı Kalınlaşması Bursa

    Rahim duvarı kalınlaşması Bursa, endometrial dokunun hormon dengesizliği gibi nedenlerden anormal bir şekilde kalınlaşmasıdır. Endometrium, hormonların etkisi ile her ay değişim geçiren ve halk arasında rahim duvarı olarak da bilinen rahim tabakasıdır. Sağlıklı bireylerde her ay bir miktar kalınlaşan ve incelen bu doku; östrojen ve progesteron hormonu arasındaki denge bozulduğunda anormal bir şekilde kalınlaşabilir. Bu da beraberinde, menopoz sonrası kanamalara ve adet düzensizliği gibi sorunlara neden olabilir.

    Yazımızın devamında ‘’Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması neden olur?’’ ve ‘’Rahim duvarı kalınlaşması kanser belirtisi mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa rahim duvarı kalınlaşması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

    Rahim duvarı kalınlaşması, rahim duvarının adet döngüsü dışında anormal bir şekilde kalınlaşması ve incelmemesidir. Tıp dilinde endometrial hiperplazi olarak da bilinen bu rahatsızlık düzensiz adet kanamalarına neden olabilir ve endometrium kanseri riskini arttırabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

    Rahim duvarı kalınlaşması, progesteron ile östrojen hormonları arasındaki dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Bazı ilaçların düzenli kullanımı, genetik yatkınlık ve bazı çevresel etmenler de rahim duvarı kalınlaşmasının ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Adet kanamalarının normalden uzun veya kısa olması.
    • Adet kanaması miktarında artış veya azalma.
    • Menopoz sonrası anormal vajinal kanama.
    • Adet döneminin normalden daha ağrılı olması.

    Rahim duvarında kalınlaşma belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Kimlerde Görülür?

    Rahim duvarı kalınlaşması genellikle hormon bozukluğu olan bireylerde görülür. Rahim duvarı, hormonların etkisi ile her ay bir miktar kalınlaşır ve incelir. Östrojen hormonu yardımı ile kalınlaşan ve olası bir gebelik için uygun bir ortam oluşturan rahim duvarı; gebelik meydana gelmezse progesteron hormonu yardımı ile yeniden incelir. İncelen rahim duvarından kopan dokular, bir miktar kan ile birlikte adet kanaması olarak vücuttan atılır.

    Bazı bireylerde, progesteron ile östrojen hormonları arasındaki hassas denge östrojen hormonunun lehinde bozulmuş olabilir. Bu da rahim duvarının kalınlaşmasına ve incelememesine neden olabilir. Genetik etmenlerin de rahim duvarı kalınlaşmasında rol oynayabildiği bilinmektedir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Belirtisi Mi?

    Rahim duvarı kalınlaşması, her zaman kanser belirtisi değildir. Ancak bazı durumlarda rahim duvarındaki kalınlaşma, bölgedeki hücrelerin kontrol mekanizmalarını yitirmesi ve hızlı bir şekilde bölünmesi nedeniyle de meydana gelebilir. Bu da rahim kanseri şüphesi oluşturabilir. Rahim duvarı kalınlaşması sorunu olan hastalar, bu şüphenin değerlendirilebilmesi ve gerektiğinde erken müdahalenin sağlanabilmesi için jinekoloji hekimleri ile görüşmelidirler.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Rahim duvarı kalınlaşması, tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşam kalitesini düşürmeye devam eder. Yol açtığı şikayetler, kalınlaşmanın şiddeti arttıkça daha da rahatsız edici bir boyut kazanabilir. Bu yüzden rahim duvarı kalınlaşması ihmal edilmemelidir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Bitkisel Tedavisi Var Mı?

    Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel bir tedavisi bulunmamaktadır. Bitkisel uygulamalar hormon dengesini ilgilendiren kompleks hastalıkları tedavi etmek için yetersiz kalırlar. Üstelik bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara da neden olabilirler. Bu yüzden rahim duvarı kalınlaşması tedavisi için mutlaka bir jinekoloji hekimi ile görüşülmeli ve doktora danışmadan herhangi bir bitkisel ‘’ilaç’’ kullanılmamalıdır.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi, tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Cerrahi tedaviler genellikle birkaç saat içerisinde tamamlanırken, ilaç tedavilerinin ise birkaç hafta kadar devam etmesi gerekebilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırlayıp rahim duvarı kalınlaşmasının tedavi süresi hakkında daha detaylı bir bilgilendirme yapacaklardır.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi, endometriumdaki kalınlaşmanın ne kadar şiddetli olduğuna, hastanın deneyimlediği şikayetlere ve ileride gebelik planı olup olmamasına göre değişebilir. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi kapsamında başvurulan iki temel tedavi türü vardır. Bunlardan ilki medikal tedavidir ve hormon içerikli ilaçlarla yapılır. Genellikle progesteron içerikli ilaçlarla yapılan bu tedavide, rahim duvarının daha fazla kalınlaşması önlenir ve incelme süreci hızlandırılır. Bu tedaviye çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri de eşlik edebilir.

    Rahim duvarı kalınlaşmasını gidermek için yapılan bir diğer tedavi türü ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi kapsamında dilatasyon ve küretaj işlemi sayesinde, ileride gebe kalma planı olan hastaların rahim duvarı kazınabilir ve rahim duvarı kalınlaşması giderilebilir.

    Gebelik planı olmayan hastalarda ise rahim duvarı kalınlaşmasını tamamen gidermek ve tekrarlamasını önlemek amacıyla histerektomi (rahim alma) ameliyatı gerçekleştirilebilir.

    Eğer doktor gerek görürse rahim duvarından doku alınması ile yapılan rahim biyopsisi işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlem sayesinde rahim duvarındaki kalınlaşmanın kanser kaynaklı olup olmadığı incelenebilir. Konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan Rahim Biyopsisi ve Endometrium Kanseri isimli yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

    Bursa Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları

    Bursa rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button