Rahim Ağzı Kanseri Bursa (Serviks Kanseri)

    Rahim ağzı kanseri Bursa, genellikle HPV enfeksiyonlarının yol açtığı lezyonlarda, zaman içerisinde başkalaşım geçiren hücrelerin belirmesiyle gelişen bir kanser hastalığıdır. Bu hücreler, bölgedeki kronik enfeksiyonun etkisi ile zaman içerisinde bölünme mekanizmalarını kontrol eden genetik materyallerini kaybedebilirler. Bu da hücrelerin normalden çok daha hızlı bir şekilde, çok sayıda bölünmesine ve kanserli kitleler meydana getirmesine neden olur.

    Rahim ağzı kanseri, çeşitli uygulamalar ile önlenebilen ve jinekolojik onkoloji hekimleri tarafından tedavi edilebilen bir uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Rahim ağzı kanseri nasıl önlenir?’’, ‘’Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim ağzı kanseri neden olur?’’ ve ‘’Rahim ağzı kanseri tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa rahim ağzı kanseri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

    Rahim ağzı kanseri, genellikle HPV enfeksiyonları nedeniyle gelişen, ciddi bir kadın hastalığıdır. Rahim ağzı kanseri, halk arasında serviks kanseri veya servikal kanser olarak da bilinir.

    Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?

    Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Sigara kullanımı.
    • İlerleyen yaş.
    • Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar.
    • Fazla doğum yapmış olmak.
    • HIV enfeksiyonu.
    • Genetik etmenler.
    • Tekrarlayan rahim ağzı enfeksiyonları.

    Serviks kanseri nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Menopoza girmiş olan kadınlarda adet kanamasına benzer anormal vajinal kanamalar görülmesi.
    • Adet dönemi dışında anormal vajinal kanamalar.
    • Anormal vajinal akıntılar.
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi.

    Serviks kanseri belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Rahim Ağzı Kanseri Kimlerde Görülür?

    Rahim ağzı kanseri oldukça yaygın bir jinekolojik kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Erken yaşta cinsel olarak aktif olmak (bu durum kişinin çok sayıda cinsel partnere sahip olmasıyla ilişkili olabileceğinden, bireyin HPV edinim riskini arttırabilir. Dolayısıyla da rahim ağzı kanseri riskinin artmasına neden olabilir.)
    • Birden fazla cinsel partnere sahip olmak.
    • Düzenli doğum kontrol hapı kullanımı.
    • HPV 16 ve HPV 18 açısından pozitif olmak.
    • Farklı STD ve STI’lar (Cinsel yolla bulaşan hastalık ve enfeksiyonlar).

    Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir. Bu risk faktörlerine sahip olan bireyler düzenli doktor kontrollerini aksatmamalıdır.

    HPV Rahim Ağzı Kanserine Neden Olur Mu?

    HPV, rahim ağzı kanserinin en önemli nedenidir. HPV’nin bazı tehlikeli türleri, ileride kanserli hücreler barındırma riski bulunan rahim ağzı lezyonlarının oluşmasına neden olabilir.

    Hangi HPV Türleri Rahim Ağzı Kanseri Yapar?

    HPV’nin bazı türleri genital bölgede siğil oluşumuna, bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişimine neden olabilir. Rahim ağzı kanseri riski oluşturabilen HPV türleri arasında HPV 16 ve HPV 18 yer alır. Bu iki HPV türünün, rahim ağzı kanseri vakalarının %70’ine kaynaklık ettiği düşünülmektedir. Bu yüzden kız çocuklarına, erken yaşlarda HPV aşısı yaptırılmalıdır.

    Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Önlenir?

    Rahim ağzı kanserine yol açan en önemli etmen HPV’dir. HPV 16 ve HPV 18 gibi tehlikeli virüsler, genellikle cinsel yolla bulaşarak bireyin rahim ağzında tehlikeli lezyonlar oluşmasına neden olurlar. Bu lezyonlar, çoğu kişide birkaç yıl içerisinde sahip olunan HPV virüsü ile birlikte temizlenir. Ancak bazı kişilerde enfeksiyon ve lezyonlar kalıcılık göstererek, yıllar sonra rahim ağzı kanseri gelişimine neden olabilir. Bu durumun önlenmesi için özellikle de kız çocuklarının erken yaşlardan itibaren HPV aşısı yaptırması gerekir. HPV aşısı, kişinin HPV’nin tehlikeli türlerine karşı bağışıklık kazanmasını sağlar.

    Rahim ağzı kanserinin önlenmesine yardımcı olan bir diğer önemli uygulama ise Leep Konizasyon uygulamasıdır. Bu uygulama da kansere dönüşme riski bulunan dokuların, erkenden basit bir işlemle alınması için yapılır. Bahsi geçen uygulamalar hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan Leep Konizasyon ve HPV Aşısı isimli içerikleri inceleyebilirsiniz.

    Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

    Erken teşhis, tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de hasta için hayati bir öneme sahiptir. Erken teşhis sayesinde rahim ağzı kanseri, hastanın doğurganlık yetisine bile zarar vermeden tedavi edilebilmektedir. Bu yüzden rahim ağzı kanseri riski bulunan, riskli bir HPV türüne sahip olan veya ailesinde rahim ağzı kanseri öyküsü bulunan kişiler düzenli jinekolojik kontrollerini aksatmamalıdırlar.

    Rahim Ağzı Kanserinde Leep – Konizasyon Tedavisi

    Leep konizasyon uygulaması, rahim ağzı kanseri öncüsü olan dokuların; henüz kanser gelişmemişken bölgeden alınmasına yardımcı olur. Bu da kanser gelişimini önleyerek hastanın yaşam kalitesini iyileştirir ve çok daha tehlikeli sonuçların gelişmesini önler. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Leep – Konizasyon isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Tüm kanser hastalıkları gibi rahim ağzı kanserinin de tedavi detayları, hastalığın hangi evrede teşhis edildiğine ve hastanın tedavi sürecine yönelik taleplerine göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra rahim ağzı kanserinin tedavi süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

    Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim ağzı kanseri tedavisi, kanserin ilerleme durumuna, hastanın çocuk istemi olup olmamasına ve tedavi tercihlerine göre değişiklik gösterebilir.

    Rahim ağzı kanserinin tedavisi sırasında cerrahi operasyonlara, radyoterapi uygulamasına ve kemoterapi tedavisine başvurulabilir. Radyoterapi ve kemoterapi, kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlarken; cerrahi operasyonlar kanserli tümörlerin, bölgedeki bazı sağlıklı dokular ile birlikte alınmasını sağlar.

    Rahim ağzı kanserinde hastanın eğer çocuk istemi yoksa radikal histerektomi ameliyatına başvurulabilir. Bu operasyon ile rahim ağzı ve rahmin tamamı alınır. Bununla birlikte eğer bireyin ileride çocuk sahibi olma planı varsa ve eğer kanserin evresi de uygulama için müsaitse trakelektomi isimli operasyona başvurulur. Bu operasyon sayesinde hasta hem rahim ağzı kanserinden kurtulabilir hem de ileride gebe kalabilir.

    Bursa Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Fiyatları

    Bursa rahim ağzı kanseri tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button