Miyom Ameliyatı Bursa

    Miyom ameliyatı Bursa, adet düzensizliği, şiddetli adet kanamaları ve gebe kalmakta güçlük gibi sorunlara yol açan, miyom isimli iyi huylu kitleleri cerrahi olarak tedavi etmek için yapılır.

    Yazımızın devamında ‘’Miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Miyom ameliyatı türleri nelerdir?’, ‘’Miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Miyom ameliyatsız tedavi edilebilir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Miyom Ameliyatı Nedir?

    Miyom ameliyatı, rahmin kas tabakası olan myometriumda meydana gelen iyi huylu kitleleri almak amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Myom ameliyatı veya myomektomi olarak da bilinen bu operasyon; günümüzde açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve histeroskopik cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

    Miyom Ameliyatı Türleri Nelerdir?

    • Açık Miyom Ameliyatı (Abdominal Miyomektomi):

    Açık miyom ameliyatı, karın bölgesine uygulanan görece büyük bir kesi yardımı ile yapılır. Genellikle büyük (10 cm +) ve fazla sayıdaki miyomların alınması amacı ile gerçekleştirilir.

    • Laparoskopik Miyom Ameliyatı (Laparoskopik Miyomektomi):

    Laparoskopik miyom ameliyatı, modern bir tedavi seçeneğidir. Karın bölgesine uygulanan, bir santimetre boyutlarındaki kesiler ile yapılır. Orta büyüklükteki (6-8 cm) miyomların, konforlu bir şekilde alınmasını sağlar.

    • Histeroskopik Miyom Ameliyatı (Histeroskopik Miyomektomi):

    Histeroskopik miyom ameliyatı, vajina içerisinden yapılır ve diğer iki yönteme kıyasla çok daha hızlı bir iyileşme süreci vaat eder. Ancak bu operasyon ile 4 santimetreden büyük olan miyomların alınması zor olabilir veya uzun sürebilir. Bu yüzden genellikle küçük miyomların alınması için tercih edilir.

    Miyom Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?

    Miyomların neden olduğu adet düzensizliği, ağrı ve yoğun adet kanaması; çeşitli ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak ilaçlar radikal bir çözüm oluşturmaz, yalnızca hastalığı semptomatik olarak tedavi ederler. Miyomların kesin tedavisi günümüzde yalnızca cerrahi operasyonlar ile sağlanmaktadır.

    Miyom Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

    Miyom ameliyatı, jinekoloji alanında en sık gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardan biridir ve genellikle güvenli bir operasyon olarak kabul edilir. Bununla birlikte, elbette tüm cerrahi müdahaleler gibi bazı komplikasyonlara sahiptir. Miyom ameliyatına bağlı gelişebilecek riskler arasında kanama, enfeksiyon ve ağrı yer almaktadır.

    Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Açık miyom ameliyatının süresi 1,5 ila 2 saat arasında değişiklik gösterebilir. Laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı genellikle 1 saat kadar, histeroskopik miyom ameliyatı ise 45 dakika kadar sürmektedir. Bu süreler, yapılan işlemlerin detaylarına, miyomların büyüklüklerine ve konumlarına göre değişebilir.

    Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Miyom ameliyatı, üç farklı cerrahi teknik kullanılarak yapılabilir.

    Açık miyom ameliyatı, genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Bu operasyon sırasında karın bölgesine 10 cm civarında olan bir kesi uygulanır. Bu kesi sayesinde miyom ile görsel temas sağlanır ve miyom/miyomlar bulundukları bölgeden alınırlar.

    Laparoskopik miyom ameliyatı da genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Bu operasyon sırasında karın bölgesine 3 adet, her biri 0,4 ila 1 cm arasında olan küçük kesiler uygulanır. Bu kesilerden laparoskopi kamerası ve cerrahi araçlar karın içerisine yönlendirilir. Ardından ise kameradan gelen anlık görüntüler ile, direkt görsel temasa gerek kalmadan miyomlar tespit edilir ve bulundukları bölgeden alınırlar.

    Histeroskopik miyom ameliyatı ise lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Bu operasyon sırasında ilk olarak genital bölge, antiseptik bir solüsyon ile temizlenir. Sonrasında ise vajina duvarları spekulum ile aralanır. Diğer aşamada histeroskopi kamerası ve cerrahi araçlar, özel bir tüp yardımı ile vajina yolu ile ilgili bölgeye yönlendirilir. Böylece miyomlar tespit edilir ve karın bölgesine kesi uygulamadan bulundukları noktadan alınırlar.

    Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci, ameliyatın hangi yöntemle yapıldığına ve ne kadar kapsamlı olduğuna göre değişebilir.

    Açık miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci, diğer kapalı cerrahi seçeneklerine kıyasla daha uzundur. Bu operasyonda karın bölgesine görece büyük bir kesi uygulandığı için hastanın iyileşme süreci boyunca yatarak daha uzun süre istirahat etmesi gerekir. İyileşme süreci sırasında hasta ağırlık kaldırmamalı, yorucu ve zorlayıcı işler yapmamalıdır. Açık miyom ameliyatı sonrası hasta yaklaşık 7 ila 10 gün içerisinde, doktorunun da önerisi bu yönde ise günlük yaşamına kademeli olarak dönüş yapabilir.

    Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci, açık miyom ameliyatının iyileşme sürecine kıyasla daha kısadır. Bu uygulama, boyutları çoğu zaman 1 cm’in bile altında olan, küçük kesilerle yapılır. Bu yüzden hasta daha hızlı taburcu olur ve günlük yaşamına daha hızlı dönebilir. Yine de operasyondan sonra, özellikle de ilk 3 ila 4 gün boyunca ağır, zor ve yorucu işler yapmamalıdır.

    Histeroskopik miyom ameliyatı, diğer iki alternatife kıyasla çok daha kolay, hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci sunar. Çünkü bu operasyon vajina içerisinden gerçekleştirilir ve karın bölgesine cerrahi kesi uygulanmaz. Bu yüzden hastalar birkaç günlük dinlenmenin ardından, yine ağır ve yorucu işler yapmamak üzere günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

    Bursa Miyom Ameliyatı Fiyatları

    Bursa miyom ameliyatı fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button