Kürtaj Bursa

    Kürtaj Bursa, istenmeyen veya olası sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülen gebeliklerin sonlandırılması işlemidir. Dünya genelinde yalnızca 52 ülkede isteğe bağlı kürtajlar yasaldır. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır ancak bu işlem bazı sınırlandırmalara sahiptir. Ülkemizde isteğe bağlı kürtajlar gebeliğin 10. haftasına kadar gerçekleştirilebilmektedir. 10. haftadan daha geç gebelikler ancak bebekte veya anne adayında bir sağlık sorunu tespit edildiği takdirde gerçekleştirilebilir. Kürtaj işlemi birçok farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Kürtaj işleminin hangi şekilde gerçekleşeceği kişinin talebine ve doktorun kararına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kürtaj uygulaması günümüzde vakumlu kürtaj gibi oldukça modern yöntemlerle gerçekleşebilmektedir, bu uygulama hastanın durumuna ve taleplerine göre özel olarak planlanır.

    Yazımızın devamında ‘’Kürtaj nasıl yapılır?’’, ‘’Kürtaj kayıtlara geçer mi?’’, ‘’Kürtaj sonrası kanama olur mu?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa kürtaj uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Kürtaj Nedir?

    Belli başlı sebeplerden istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemine kürtaj denilmektedir. İsteğe bağlı kürtajlar, gebeliğin 10. haftasına kadar mümkün olabilmektedir. 10. haftayı geçmiş olan gebelikler yalnızca bir sağlık sorunu tespit edildiği durumlarda sonlandırılabilir. Gebelik veya gebelik sürecinde gelişen bazı rahatsızlıklar anne adayının genel sağlık durumunu ciddi şekilde etkiliyor olabilir veya doğacak olan çocukta ciddi bir sağlık sorunu tespit edilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda birtakım yasal prosedürler dahilinde kürtaj işlemi 10. haftadan sonra da gerçekleşebilmektedir. Kürtaj uygulaması birçok farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Uygulamanın nasıl gerçekleşeceği ancak bir doktor muayenesi sırasında kararlaştırılabilir.

    Vakumlu Kürtaj Nedir?

    Vakumlu kürtaj, gebeliklerin sonlandırılması için kullanılan ve rahimde negatif basınç oluşturularak gerçekleştirilen modern bir yöntemdir. Doktor kararına göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem sırasında özel bir vakum cihazı ile embriyonun ve beraberindeki dokuların tahliyesi sağlanır. Böylelikle gebelik son bulmuş olur. Vakumlu kürtaj yöntemi, hastanın düşük yaptığı durumlarda rahimde kalan dokuların çıkarılması için de kullanılabilmektedir. Bu işleme revizyon kürtajı adı verilmektedir.

    Kürtaj Kimlere Yapılabilir?

    Kürtajın kimlere ve hangi şartlar altında yapılabileceği birtakım yasal düzenlemeler ile belirlenmiştir. 18 yaşından büyük olan kişiler, isteğe bağlı olarak 10. haftaya kadar olan gebeliklerini sonlandırabilirler. Bu kişiler evli ise, partnerlerinden de izin alınması gerekmektedir. Bekarsalar yalnızca kendi talepleri ile kürtaj yaptırabilirler. 18 yaşından küçük olan bireyler ise evli olsalar dahi kürtaj yaptırabilmek için ailelerinin veya yasal vasilerinin iznine ihtiyaç duyarlar. 15 yaşından küçük bireyler, ailelerinin izni olsa dahi yasal mercilere haber verilmeden kürtaj yaptıramazlar.

    Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?

    Kürtaj, medikal veya cerrahi olarak uygulanan tüm tıbbi işlemler gibi; hastanın ve hizmeti sağlayan sağlık kurumunun haklarını korumak amacı ile kayıt altına alınır. Bu yasal bir zorunluluktur. Ancak bireyin kürtaj yaptırdığı veya tıbbi kayıtları; kişinin birinci dereceden akrabaları ile dahi paylaşılmaz.

    Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır Mı?

    Kürtaj uygulamasından sonra hastanın kürtaj yaptırdığının anlaşılması mümkün değildir. Özellikle de uygulamanın üzerinden bir ay kadar süre geçmiş, kandaki beta-Hcg seviyeleri normale dönüşse bireyin kürtaj yaptırdığı anlaşılamaz.

    Kürtaj Ne Zamana Kadar Yasal?

    İsteğe bağlı kürtaj uygulaması ülkemizde gebeliğin 10. haftasına kadar yasaldır. Gebeliğin 10. haftasından sonra, gebeliği isteğe bağlı olarak sonlandırmak mümkün değildir.

    Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Kürtaj, hasta talebine ve doktor kararına göre farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Geleneksel yöntemlerle gerçekleşen kürtaj sırasında, küret adı verilen alet ile rahim içi kazınır ve gebelik sonlandırılırdı. Günümüzde ise bu yöntem, yerini çok daha konforlu olan vakumlu kürtaj ve ilaçla kürtaj yöntemlerine bırakmıştır. Kürtaj işlemi, doktor tarafından hastaya özel olarak hazırlanan süreçler içerir. Bu süreçlerin hazırlanabilmesi için doktor muayenesi elzemdir.

    Kürtaj işlemi mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından, ideal koşullar altında gerçekleşmelidir. Kürtaj yapmaya yetkisi olmayan birinin merdiven altı koşullarda bu işlemi gerçekleştirmesi yasal olarak suçtur. Merdiven altı koşullarda gerçekleştirilen kürtaj işlemleri, hasta hayatını riske atabilir, çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden kürtaj yaptıracak olan kişiler, mutlaka Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olan bir doktorla görüşmelidirler.

    İlaçlı Kürtaj Nasıl Yapılır?

    İlaçlı kürtaj yöntemi, halk arasında düşük hapıyla kürtaj olarak da bilinmektedir. Bu işlem genelde gebeliğin erken dönemlerinde tercih edilir. İlaçla kürtaj işlemi, doktor tarafından reçete edilen iki farklı ilaç sayesinde gerçekleştirilir. Bu ilaçlardan ilki, embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırır. İkincisi ise rahimde şiddetli kasılmalara yol açarak, embriyonun ve beraberindeki dokuların kanama şeklinde vücuttan dışarı atılmasına yol açar. Böylelikle gebelik sonlandırılmış olur.

    Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

    Vakumlu kürtaj işlemi günümüzde oldukça sık tercih edilen modern ve gelişmiş bir tekniktir. Bu işlem sırasında, özel bir cihaz kullanılarak rahimde negatif basınç oluşturulur. Negatif basınç sayesinde embriyo ve beraberindeki dokular, hastanın rahminden tahliye edilir. Daha sonra ise hastanın rahmi ultrason cihazı ile kontrol edilir ve gebeliğin sonlandığından emin olunur. Bu işlem hemen hemen 10 dakika sürmektedir. Hasta vakumlu kürtaj işlemi sırasında ağrı hissetmez.

    Vakumlu kürtaj işleminden sonra yarım saat kadar dinlenmesi gereken hastalar, kendilerine geldikten sonra, aynı gün taburcu edilebilmektedirler.

    Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Kürtaj sonrası iyileşme süreci, kürtajın ne şekilde ve hangi amaçla gerçekleştiğine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu süreç boyunca doktor tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Doktorunuzun kürtaj sonrası için verebileceği tavsiyeler arasında şunlar yer alabilmektedir:

    • 2 hafta boyunca cinsel birliktelikte bulunmamak.
    • Denize veya havuza girmemek.
    • Ağır işler yapmamak.
    • Kişisel hijyene dikkat etmek.
    • Sportif faaliyetlerde bulunmamak.
    • Kürtaj sonrası doktor kontrollerini aksatmamak.

    Bu tavsiyelere uymanız hem daha kısa hem de daha sağlıklı bir iyileşme süreci için oldukça önemlidir.

    Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?

    Kürtaj işlemi sonrasında hafif bir vajinal kanama deneyimlenebilir. Bu sorun genellikle birkaç gün içerisinde tamamen son bulacaktır. Eğer kanama doktorun bahsettiği süreden daha uzun sürerse veya şiddetli ise mutlaka doktor ile görüşülmelidir.

    Bursa Kürtaj Fiyatları

    Bursa kürtaj fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button