Kolposkopi Bursa

    Kolposkopi Bursa, dış genital bölgenin ve rahim ağzının detaylı olarak incelenmesi ve anormal hücre oluşumlarının tespit edilmesi gibi amaçlar doğrultusunda yapılan, özel bir tanılama uygulamasıdır. HPV gibi virüsler veya çeşitli genetik etmenler sebebiyle dişi üreme sistemini meydana getiren organlarda, daha sonrasında kanserli yapılara dönüşme riski taşıyan lezyonlar meydana gelebilir. Bu lezyonları göz ile incelemek son derece zordur. Bu yüzden doktorlar lezyonların yapıları hakkında araştırmalar yapmak, çeşitli şikayetlerin nedenlerini araştırmak ve hastalarına en uygun tedavi seçeneklerini belirleyebilmek için çeşitli uygulamalara başvururlar. Kolposkopi uygulaması da bunlardan biridir. Kolposkopi uygulaması kısırlık nedenlerini araştırmak, cerrahi operasyonlar öncesinde hedef bölgeyi incelemek, kanserli olma riski taşıyan yapıları gözlemlemek ve gerektiğine hedef bölgeden doku örneği almak için yapılabilir. Böylece doktor hastasının şikayetlerinin nedenini belirleyebilir; koruyucu ve önleyici uygulamalara, gerekiyorsa da tedavi işlemlerine erkenden başlayabilir.

    Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi uygulaması ne kadar sürer?’’, ‘’Kolposkopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Kolposkopi işlemi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi ne zaman yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Kolposkopi Nedir?

    Kolposkopi, dişi üreme sistemini meydana getiren bazı önemli dokuların ve organların incelenmesine olanak sağlayan, gelişmiş bir tanılama uygulamasıdır. Bu uygulama sırasında vajinayı, vajinal kanalı, vulvayı ve rahim ağzını incelemek mümkün olur. Bu incelemeler sayesinde bahsi geçen bölgelerdeki yaralar, lezyonlar ve anormal yapılar değerlendirilebilir. Aynı şekilde vajinal kaşıntı ve kısırlık gibi sorunların nedenleri araştırılabilir.

    Kolposkopi Neden Yapılır?

    Kolposkopi uygulaması pek çok farklı nedenden yapılabilmektedir. Bu nedenlerin arasında HPV temelli rahim ağzı kanseri riskini değerlendirmek, genital bölgede yer alan lezyonları incelemek ve çeşitli şikayetlerin nedenlerini araştırmak yer almaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda doktor tehlikeli hastalıkları erkenden tespit edebilmekte ve hastasına özel tedavi uygulamaları planlayabilmektedir.

    Kolposkopi Kimlere Yapılır?

    Kolposkopi uygulaması, gerek görüldüğü takdirde her yaştan bireye yapılabilir. Bu uygulama için net bir yaş sınırlandırması bulunmaz. Eğer doktor bu uygulamaya gerek görmüşse kolposkopi gerçekleştirilir.

    HPV Tedavisinde Kolposkopi

    HPV’nin bazı türleri, rahim ağzı dokularında tehlikeli lezyonlar oluşmasına neden olabilir. Bu lezyonlar, zaman içerisinde kanser öncüsü hücreler barındırmaya başlayabilirler. Smear testi gibi uygulamalar sonucu bu hücrelerin varlığından şüphelenilmişse kolposkopi işlemine başvurulabilir. Böylece bölgedeki dokular görsel olarak incelenebilir ve gerektiğinde bölgeden doku örneği alınabilir.

    Bölgeden alınan doku örnekleri, laboratuvar ortamında incelenirler. Sonrasında ise doktor, hazırlanan patoloji raporu doğrultusunda hastasına özel bir tedavi şeması oluşturabilir.

    Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

    Kolposkopi işlemi 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Eğer bu işlem sırasında şüphelenilen bölgelerden doku örneği alınacaksa işlemler yarım saate kadar uzayabilir. Doktorunuz kolposkopinin süresi hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulunacaktır.

    Kolposkopi Ağrılı Mı?

    Kolposkopi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissine neden olacak bir işlem yapılmaz. Yalnızca daha önce bahsetmiş olduğumuz vücut bölgeleri incelenir. Bununla birlikte vajinal duvarların ayrılması için kullanılan aparatlar, vajinal duvarlarda hafif bir ağrıya yol açabilmektedir. Bu ağrı işlemden birkaç saat sonra ortadan kaybolacaktır.

    Kolposkopi Nasıl Yapılır?

    Kolposkopi uygulaması sırasında hastaya uygun bir önlük verilir. Daha sonra ise hastadan özel bir masaya sırt üstü uzanması istenir. İşleme başlamadan önce doktor, antiseptik bir sıvı ile vajina ve çevresini detaylı olarak temizler. Böylece işlem sırasında enfeksiyon gelişim riski en aza düşürülmüş olur. Daha sonra ise kolposkop isimli makineye, hedef bölgeleri gözlemlemeye uygun bir pozisyon verilir. Bu makine üzerinde yer alan mercekler, dokuların 40 kata kadar büyütülmesini sağlamaktadır. Bu sayede lezyonlar ve dokular detaylı olarak değerlendirilebilmektedir. Bazı durumlarda gözle değerlendirme yeterli olmadığı için hedef bölgeden doku örneği de alınabilmektedir. Kolposkopik biyopsi olarak da bilinen bu işlem sayesinde doktor, şüphelendiği yapılar hakkında daha detaylı araştırmalar yürütebilmektedir.

    Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

    Kolposkopi sonuçlarını beklemeye gerek yoktur. Doktor kolposkopi sırasında anlık incelemeler ve değerlendirmeler yapar. İşlemden hemen sonra da sonuçları hasta ile paylaşır. Bununla birlikte kolposkopi sırasında biyopsi işlemi yapıldıysa biyopsi raporunun çıkması bir haftayı bulabilmektedir. Bu süre doku örneğinin gönderildiği laboratuvarın yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Sonuçlar belli olunca doktor bu sonuçları değerlendirecek ve hastasını detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Kolposkopi yaptıran bireyler işlemden hemen sonra taburcu olurlar. İşlemin ardından vajina duvarlarında hafif bir baskı hissetmeleri mümkündür. Bu his gün içerisinde veya ertesi gün kaybolacaktır. Biyopsi alındığı takdirde 3-5 gün cinsel ilişki yasağı, 5-7 gün havuza ya da denize girilmemesi önerilir.

    Bursa Kolposkopi Fiyatları

    Bursa kolposkopi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button