HPV Aşısı Bursa

    HPV aşısı Bursa, genellikle cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı tehlikeli enfeksiyonları önlemek amacıyla yapılan aşıdır. HPV aşısı sayesinde hasta HPV 16 ve HPV 18 gibi kansere yol açabilecek HPV türlerine; ayrıca HPV 6 ve HPV 11 gibi genital siğillere yol açabilecek HPV türlerine karşı bağışıklık edinir. Yazımızın devamında ‘’HPV aşısı kaç yaşında yapılmalı?’’, ‘’HPV aşısı kaç doz yapılmalı?’’, ‘’HPV aşısı hangi HPV türlerinden korur?’’ ve ‘’HPV aşısı nereden alınır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa HPV aşısı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    HPV Aşısı Nedir?

    HPV aşısı, HPV’nin kanser hastalıklarına ve genital siğillere yol açan türlerine karşı koruma sağlayan aşı uygulamasıdır. HPV aşısı kadınlarda; genital siğillere, rahim ağzı kanserine, baş-boyun kanserlerine, vajina kanserine ve anüs kanserine karşı koruma sağlayabilir. Erkeklerde ise HPV kaynaklı gelişen genital siğillere, penis kanserine, anüs kanserine ve baş-boyun kanserlerine karşı koruma sağlar.

    HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılmalı?

    HPV aşısı için en ideal yaş aralığı hem erkek çocukları hem de kız çocukları için 9-12’dir. Bununla birlikte HPV aşısı 9 ila 26 yaşlarındaki bireylere uygulanabilir. Bazı durumlarda 26 yaşından büyük olan (26-45) olan bireylere de HPV aşısı yaptırmaları tavsiye edilebilir.

    HPV Aşısı Kaç Doz Yapılmalı?

    HPV aşısı, 15 yaşından küçük bireylere;

    • 2 doz olarak,
    • İlk dozdan sonra ikinci doz 6 ila 12 ay sonra yapılacak şekilde uygulanmalıdır.

    HPV aşısı, 15 yaş ve üzeri bireylere;

    • 3 doz olarak,
    • İlk dozdan sonra ikinci doz 1 ila 2 ay sonra, üçüncü doz ise ikinci dozdan 6 ay sonra uygulanmalıdır.

    Bağışıklık sistemi zayıf olan her yaştan bireylere;

    • 3 doz olarak,
    • İlk dozdan sonra ikinci doz 1 ila 2 ay sonra, üçüncü doz ise ikinci dozdan 6 ay sonra uygulanmalıdır.

    HPV Aşısı Nereden Alınır?

    HPV aşısı eczanelerden temin edilebilir. İnternet sitelerinden veya ilaç pazarlama yetkisi bulunmayan yerlerden HPV aşısı temin edilmemelidir.

    HPV Aşısı Ücretsiz Mi?

    HPV aşısı ücretsiz değildir. Eczanelerden belli bir ücret karşılığında temin edilebilir. Bununla birlikte bazı büyükşehir belediyeleri, ücretsiz bir şekilde 9-26 yaş aralığında bulunan kadınlara HPV aşısı hizmeti vermektedir. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı da HPV aşısını ulusal aşı takvimine eklemek için çalışmalarda bulunmaktadır. HPV aşısı hem erkekleri hem de kadınları birden fazla kanser hastalığına karşı koruyabilir. Bu yüzden pek çok gelişmiş ülke, vatandaşlarına ücretsiz HPV aşısı hizmeti sunar.

    HPV Aşısı Neden Önemli?

    HPV aşısı, genital bölgede meydana gelen siğil oluşumlarının ve rahim ağzı kanseri gibi tehlikeli hastalıkların önlenebilmesi için oldukça önemlidir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser hastalıklarından biridir. Bu hastalık, neredeyse her zaman HPV nedeniyle meydana gelmektedir. Tek bir aşı uygulaması ile rahim ağzı kanserini önlemek mümkündür. Bu yüzden HPV aşısı çok büyük bir öneme sahiptir.

    HPV Aşısı Hangi HPV Türlerinden Korur?

    HPV aşısının pek çok türü vardır. Günümüzde dokuzlu aşı olarak bilinen HPV aşısı şu gibi tehlikeli HPV türlerine karşı koruma sağlamaktadır:

    • HPV 6
    • HPV 11
    • HPV 16
    • HPV 18
    • HPV 31
    • HPV 33
    • HPV 45
    • HPV 52
    • HPV 58

    Bu aşı hem genital siğillere yol açan HPV türlerinden hem de rahim ağzı kanseri gibi tehlikeli hastalıklara neden olan HPV türlerinden koruma sağlamaktadır.

    HPV Aşısı Erkeklere Yapılır Mı?

    HPV aşısı, kadınlar gibi erkekleri de HPV kaynaklı pek çok tehlikeli hastalıktan korur. Bu yüzden erkeklere de çocukluk yaşlarından itibaren HPV aşısı yapılması önerilir. HPV aşısı erkekleri; HPV kaynaklı gelişebilecek penis kanseri, anüs kanseri ve baş-boyun kanserlerinden koruyabilir.

    HPV Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    HPV aşısının yan etkileri arasında şunlar yer alır:

    • Kolda kızarıklık ve hafif ağrı.
    • Baş ağrısı.
    • Baş dönmesi.
    • Mide bulantısı, kusma.

    HPV aşısına bağlı gelişebilecek komplikasyonlar bunlardır. Bu komplikasyonlar nadir olarak görünürler ve genellikle gün içerisinde tamamen geçerler.

    HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

    HPV aşısı, üst kol bölgesine, kas içerisine yapılan bir aşıdır. Aşı uygulaması öncesinde ilgili bölge, antiseptik solüsyon yardımı ile temizlenir. Sonrasında ise aşı, saniyeler içerisinde kola uygulanır. Aşı uygulaması sonrasında mümkünse bir gün boyunca duş alınmamalıdır. Uygulama sonrasında yüksek ateş gibi komplikasyonların gelişmesi beklenmez. Ancak hasta beklenmedik bir komplikasyon deneyimlerse doktoru ile iletişime geçebilir.

    Bursa HPV Aşısı Fiyatları

    Bursa HPV aşısı fiyatları, aşının temin edildiği yere göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde bazı belediyelerin belli şartlar altında ücretsiz HPV aşısı uyguladığı unutulmamalıdır.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button