Endometrium Kanseri Bursa (Rahim Kanseri)

    Endometrium kanseri Bursa, rahim duvarını meydana getiren hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek kanserli tümörler oluşturması ile karakterize olan bir kadın hastalığıdır. Genellikle 60’lı yaşlardan sonra görülen bu hastalık, 40 yaşının altındaki bireylerde de ortaya çıkabilir.

    Yazımızın devamında ‘’Endometrium kanseri nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Endometrium kanseri tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Endometrium kanserinin belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Endometrium kanseri kan testlerinde çıkar mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bursa endometrium kanseri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Endometrium Kanseri Nedir?

    Endometrium kanseri, rahim duvarı olarak bilinen endometrial dokuda gelişen kanser hastalığıdır. Endometrium kanseri, halk arasında rahim kanseri, rahim içi kanseri veya rahim zarı kanseri gibi isimlerle bilinmektedir. Endometrium kanseri (endometrial kanser) genellikle 60’lı yaşlar civarında ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte her 20 hastadan 1’i 40 yaşından önce rahim kanseri teşhisi edinir.

    Endometrial kanser, rahim ağzı kanseri ile birlikte en sık görülen jinekolojik kanser türlerinin başında gelmektedir.

    Rahim Kanseri Nedir?

    Rahim kanseri, rahim dokularını meydana getiren hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlaması ve kümeleşerek kanserli kitleler meydana getirmesi ile karakterize olan bir kadın hastalığıdır. Rahim kanserinin iki türü bulunur. Bunlardan ilki endometrium hücrelerinden kaynaklanan, karsinom isimli kanserlerdir. Diğeri ise rahmin kas ve bağ dokularından kaynaklanan sarkom isimli kanserlerdir.

    Endometrium Kanseri Neden Olur?

    Endometrium kanserinin risk faktörleri arasında şunlar yer alır:

    • İlerleyen yaş.
    • Hormon bozukluğu.
    • Rahimde kanser öncüsü olan lezyonlar bulunması.
    • Geç menopoz.
    • Erken yaşta adet görmek.
    • Hormon takviyesi veya hormon içerikli ilaç kullanımı.
    • Genetik yatkınlık (aile üyelerinden birinde veya birden fazlasında endometrial kanser bulunması.).

    Endometrial kanser nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Endometrium Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

    Endometrial kanser belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Adet düzensizliği ve adet kanaması dışında vajinal kanama görülmesi.
    • Menopoz döneminde vajinal kanama görülmesi.
    • Anormal vajinal akıntılar.
    • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.
    • Alt karın bölgesinde ağrı hissi.

    Rahim kanseri belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Endometrium Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

    Rahim kanseri teşhisi, çeşitli görüntüleme uygulamaları ve laboratuvar incelemeleri yardımı ile konulur. Teşhis sürecinde doktor;

    • Rahim biyopsisi (endometrial biyopsi),
    • CT yani bilgisayarlı tomografi,
    • MRI çekimi,
    • Transvajinal ultrason çekimi gibi uygulamalara başvurabilir.

    Ancak endometrium kanserinin kesin tanısı, rahim biyopsisi yardımı ile konulur. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Rahim Biyopsisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Rahim Kanseri Kan Testlerinde Çıkar Mı?

    Rahim kanserinin, doğrudan bir kan testiyle, kesin olarak teşhis edilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte CA-125 testi gibi testler, rahim kanseri riskinin değerlendirilme sürecinde doktora yardımcı olabilir.

    Rahim Kanserinde Erken Teşhis Neden Önemlidir?

    Rahim kanserinde erken teşhis, kanserin; henüz çevre ve uzak dokulara yayılmadan önce tespit edilmesidir. Bu da tedavi edilecek olan bölgenin daha küçük olmasını, tedavi şansının artmasını ve tedavinin hasta için çok daha konforlu şartlarda gerçekleşmesini sağlar. İleri evrelerde ise tedavi zorlaşır ve tedavinin başarı oranı azalır.

    Rahim Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Rahim kanseri, oldukça tehlikelidir ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Tedavi edilmeyen rahim kanseri vakalarında, kanserli hücreler ilk olarak bölgede gelişim gösterir, daha sonra ise geçirdikleri mutasyonlar yardımı ile önce yakın doku ve organlara; sonra ise lenf dolaşımı yolu ile uzak, hayati organlara (akciğer gibi) sıçrarlar. Bu da hem tedavinin sonradan daha da zorlaşmasına hem de tedavinin başarı oranının ciddi ölçüde düşmesine neden olur. Bu yüzden rahim kanserinde tedavi ihmal edilmemeli, geciktirilmemelidir.

    Rahim İçi Kanserinde Bitkisel Tedavi İşe Yarıyor Mu?

    Rahim içi kanseri, oldukça tehlikeli bir kadın hastalığıdır. Gerektiği gibi, bilimsel ve güvenilir tedavi uygulamaları ile tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşamını tehdit edebilmektedir. Bu yüzden bu gibi ciddi hastalıklarda mutlaka alanında uzman bir jinekoloji onkoloji doktoru ile görüşülmelidir. Bitkisel tedaviler, alternatif ‘’şifa’’ kaynakları, tamamlayıcı tedaviler vb. işlemler, doktorun bilgisi dahilinde gerçekleştirilmelidir. Çünkü bunlar, tıbbi tedavi olmadığı takdirde hiçbir şüpheye yer kalmaksızın, rahim kanserinin tedavisi için yetersiz kalacaklardır.

    Endometrium Kanseri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Endometrium kanseri, uzun süreli, sistematik ve detayları hastanın durumuna göre özel olarak planlanan bir tedavi sürecine sahiptir. Bu yüzden kanser evrelemesi yapılmadan tedavinin tahminen ne kadar süreceğini belirlemek mümkün değildir. Doktorunuz hastalığınızı ve tedavi sürecinizi değerlendirdikten sonra size endometrium kanserinin tahmini tedavi süresi hakkında bilgi verecektir.

    Endometrium Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Endometrium kanserinde (rahim iç zarı kanseri) temel tedavi uygulaması cerrahi operasyondur. Bununla birlikte eğer ihtiyaç duyulursa radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi gibi medikal uygulamalar da gerçekleştirilebilir.

    Tedavi süreci için ilk olarak kanserin evrelenmesi gerekir. Bu evreleme cerrahisi sırasında rahim ve yumurtalıklar alınır, beraberlerinde bölgede bulunan lenf nodları da cerrahi olarak çıkarılabilir. İlgili bölgelerden inceleme için doku örneği, karın içerisinden ise yıkama sıvısı örneği alınır. Bu örneklerin incelenmesi sonucu çıkan patoloji raporunda, kanserin ne kadar ilerlemiş olduğu belirlenir. Eğer risk faktörü düşük ise cerrahi işlemler bahsi geçen uygulamalar ile (rahim ve yumurtalıkların alınması) sınırlı kalır. Ancak riskli ve ilerlemiş bir kanser tablosu söz konusu ise daha ileri cerrahi tedavi planlaması yapılabilir. Buna ek olarak daha önce bahsetmiş olduğumuz radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi gibi seçenekler de tedavi sürecine eşlik edebilir.

    Endometrium kanseri tedavisinde yapılan cerrahi işlemler genellikle kapalı ameliyat ile (laparoskopik) yapılır. Bu operasyon, açık ameliyat seçeneğine kıyasla çok daha hızlı bir iyileşme ve daha az kanama gibi avantajlar sunmaktadır.

    Endometrial Kanser Tedavi Sonrası Tekrarlar Mı?

    Endometrial kanser tedavi sonrası tekrarlama riskine sahiptir. Bu yüzden tedavi sonrasında hastaların, ilk iki yıl boyunca en az üç ayda bir jinekoloji kontrollerine katılmaları gerekir. İkinci yıldan sonra bu kontrollerin 6 ayda bir gerçekleştirilmesi (başka bir hastalık mevcut değilse) yeterli olacaktır.

    Endometrial Kanser Tedavisinin Başarı Oranı Kaçtır?

    Endometrial kanser tedavisinin başarı oranı; kanserin hangi evrede teşhis edildiğine, kullanılan tedavi yöntemine ve hastanın tedaviye yanıtına göre değişiklik gösterebilir. Erken evrelerde teşhis edilen endometrial kanser, cerrahi tedavi seçeneği sayesinde %90 ila %95 arasında 5 yıllık sağ kalım oranına sahiptir. Bu yüzden erken teşhis rahim kanseri için son derece önemlidir.

    Bursa Endometrium Kanseri Tedavisi Fiyatları

    Bursa endometrium kanseri tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button